KAPITAALI 1/2021 - KTTO - Yleinen

Puheenjohtajalta: Odottavan aika on pitkä – Opiskelijaelämän tila toisena koronavuonna

Puheenjohtajan palsta | Teksti: Eetu Mänttäri

Kuten kaikki arvata saattavat, tulee tämäkin vuosi olemaan ainejärjestön tapahtumatoiminnan kannalta varsin poikkeuksellinen. Peruttujen tapahtumien lista on pitkä.

Tällä hetkellä KTTO:n jäsenistöön kuuluu peräti kaksi vuosikurssillista opiskelijoita, jotka eivät ole koskaan nähneet normaalia opiskelijakevättä vappuineen päivineen. Nykyisen tautitilanteen vallitessa tilanne ei kevään 2021 osalta valitettavasti tule muuttumaan. KTTO:n toiminta on viime vuosien aikana ollut lähes täysin kandivaiheen opiskelijoiden pyörittämää. Nyt kun kandiopiskelijoista kaksi kolmasosaa ei tiedä toiminnan laadusta juuri mitään, täytyy jatkuvuudesta kantaa huolta entistä kovemmin.

Juuri siksi käymmekin tuoreen hallituksen kanssa reippain mielin toimeen, ja pyrimme pitämään KTTO:n lipun korkealla myös poikkeusaikana. Vuoden pääideana on ylläpitää järjestömme toiminnan jatkuvuutta yli korona-ajan ja välittää tietoa eteenpäin uudelle sukupolvelle. Hallituksen riveissä onkin muutama aiemmin mukana ollut toimija, sekä tuutoreina toimineita kansislaisia. Myös ensikertalaisia on mukana sankoin joukoin, mikä takaa tiedon ja perinteiden siirtymisen eteenpäin.

Hartaimmissa toiveissamme voisimme jo syyslukukauden puolella järjestää osan niistä jäsenistön suosikkitapahtumista, jotka saavat kansiksen opiskelijat liikkeelle. Näistä mainittakoon muun muassa vuosijuhlat (KTTO täyttää tänä vuonna 62 vuotta!) ja Jalluaatto. Rajoitusten antaessa myöten on myös tarkoitus jatkaa aktiivisempaa kyykkäämistä, jota viime vuonna jo muutamaan otteeseen kerettiinkin tehdä.

KTTO ei kuitenkaan aio olla se järjestö, joka on etunenässä järjestämässä valtavia yleisötapahtumia heti, kun rajoitukset vähänkään antavat periksi. Ei ole kenenkään opiskelijamme etu, että järjestö päätyy iltapäivälehden sivuille, jos tapahtumissa sattuu tartuntoja. Rajoitusten suhteen pidetään siis pää kylmänä ja juhlitaan sitten toden teolla, kunhan voimme. Tunnelin päässä näkyy jo valoa.

Toinen koronavuosi tarjoaa eräänlaisen tauon, jonka aikana voimme reflektoida toimintaa ja sen tarkoituksia. KTTO ry:n täytyy olla tarpeellinen jäsenilleen myös korona-aikaan, ja tilanteen normalisoituessa järjestömme haluaa olla edelleen se, jonka puoleen taloustieteen opiskelijat ensisijaisesti kääntyvät.

Toteutamme alkuvuodesta tapahtumakyselyn, jonka tarkoituksena on selvittää, millaiset etätapahtumat kiinnostavat jäseniä. Samalla saamme paremmin selville, mitä jäsenistö pitää tärkeänä KTTO:n toiminnassa ja mitä ei. Tarkoituksena on myöhemmin myös selvittää KTTO:n nykyiseen logoon liittyviä tuntemuksia. Kokeeko jäsenistö sen omakseen ja edustaako se tällä hetkellä meitä tarpeeksi hyvin? Kyselyiden kautta hallitus haluaa tuoda jäsenistön äänen paremmin kuuluviin ja selvittää, mitä jäsenistö haluaa säilyttää ennallaan ja mitä muuttaa.

Yrityssuhdetoiminta on koronasta huolimatta rullannut eteenpäin mallikkaasti. KTTO tulee jatkamaan yhteistyötä aiempien yhteistyökumppaniensa kanssa ja antamaan uusille tahoille mahdollisuuden. KTTO:n jäsenille suunnatut työpaikkailmoitukset ovat tasaisin väliajoin löytäneet tiensä sähköpostilistalle eikä yhteistyöhalukkaista toimijoista ole ollut pulaa. Valitettavaa on kuitenkin ollut jäsenistölle suunnatun työelämätoiminnan kuihtuminen koronan myötä. Tähän tullee muutos vuoden mittaan. On jäsenillemme varsin tärkeää, että yhteys työelämään säilyy myös poikkeusaikana.

Pandemia vaatii kaikilta kärsivällisyyttä, mutta odotus palkitaan: KTTO:n toiminta palaa pandemian hellittäessä normaaliin päiväjärjestykseen, eikä perinteisiä tapahtumia ole silloinkaan unohdettu. Myös valtsikan tulevassa laulukirjassa saattaa olla jokin yllätys kansislaisia varten… Toivottavasti nähdään mahdollisimman pian, mutta sitä ennen: pysykää terveinä ja olkaa varovaisia!

Jatka keskustelua: