KAPITAALI 3/2020 - Yleinen

Pääomainen: Poliittinen teatteri — EU edition

Teksti: Pääomainen

Nyt, kun Trumpin ensimmäinen kausi lähenee loppuaan, on aika kääntää katseet kohti Euroopan manteretta. Vastoin yleistä käsitystä, EU-politiikka ei ole pelkästään byrokraattinen spin-off Yhdysvaltojen poliittisesta teatterista, vaan oma jännittävä kokonaisuutensa.

Vahvat henkilöhahmot, yllättävät juonenkäänteet ja polittiinen laskelmointi tulevat toivon mukaan nappamaan somekansan huomion myös jatkossa.

Trumpin populismiin tykästyneet fanit pääsevät valitsemaan useiden eri politiikkojen välillä. Vahvaa yksinvaltiutta tavoittelevaan persoonaan koukuttuneet tulevat löytämään uuden lempivihattunsa Unkarista. Oikeusistuimen riippumattomuuteen keskittyvästä draamasta innostuvat voivat tällä kertaa keskittää katseensa Puolaan. 

Kahden puolueen sijasta valintoja on enemmän, mikä saattaa sekoittaa puoluepolitiikan seuraajia, mutta ei huolta. Edes EU:n kansalaiset eivät osaa nimetä parlamenttinsa eri blokkeja.

Tutut aiheet kuten lehdistönvapaus, valtionvelat, maahanmuutto ja alhaiset äänestysprosentit saavat myös uutta tuulta alleen. Yhdysvaltoihin verrattuna EU:sssa on kuitenkin kiinnitetty enemmän huomioita sukupuolten väliseen tasa-arvoon, ja uudella kaudella tavataan viimein myös naisjohtajia.

Seuraajia turhauttaneesta asekeskustelusta on tällä erää luovuttu. Myöskin erinäiset vaalit järjestetään niin, että vaa’ankielinä toimivien alueiden sijaan kansanedustajat määrittyvät suurin piirtein enemmistön tahdon mukaisesti. Vaikka olisikin jännittävää odottaa päiviä, että Sonkajärvi saa äänensä laskettua, on suhteellinen vaalitapa lopulta vähemmän ongelmallinen demokratian kannalta.

Yleisön kestosuosikin, Bernie Sandersin, kannattajille riittää katsottavaa. Vanhoja sosiaalidemokraatteja on nimittäin Eurooppa täynnä. Toisin kuin Yhdysvalloissa, terveydenhuolto ja sosiaalietuudet eivät tosin vertaudu enää kommunistien salajuoniksi.

Monen iloksi, kaikkia viime vuosien persoonia ei olla korvattu eurooppalaisilla vastineillaan. Esimerkiksi ”series regular” – Vladimir Putin saa suuremman roolin geopolitiikan merkeissä. Fanit saavat jälleen kerran teorisoida, mihin tietoon on luottaminen ja kuinka syvälle Kremlinin valta on ulottuu!

Tule seuraamaan, kykenevätkö lukuisat eri valtiot saavuttamaan yhteisymmärryksen, kun maailman uutta napaa määritellään!

Jatka keskustelua: