KAPITAALI 3/2023 - PÄÄOMAINEN

Pääomainen: Käytöstapoja kansantaloustieteilijöille

Vuosi toisensa jälkeen taloustieteen opiskelijat siirtyvät ensimmäisiin työharjoitteluihinsa ja huomaavat, että makromallien ominaisuuksien osoittamisen sijaan heidän odotetaan omaavan kirjoitustaitoja, sosiaalista kyvykkyyttä sekä Excelin käyttöä. He valittavat, että koulutus ”ei valmistanut työelämään”, mutta unohtavat samalla paheksuvansa mitä tahansa ryhmätyötä tai yhteistä keskustelua kursseilla.

Usein haasteena on, että taloustieteen opiskelijat eivät ole integroituneet työelämään ennen valmistumista. Ratkaistakseen tämän pehmeiden taitojen puutteen Pääomainen on valmistellut kurssin ECOK-207 ”Käytöstapoja kansantaloustieteilijöille”. Opintokokonaisuus suositellaan käytäväksi viidennen vuoden keväällä. Kuten kumppanisikin, tämä kurssi edellyttää läsnäoloa. Kurssin oppimistavoitteet ovat: ryhmätyöhön kykeneminen oman klikin ulkopuolella, kahvihuonekeskustelutaidot sekä Microsoft 365 -ohjelmistopaketin hallinta. Alla esimerkkejä luennoista:

Viestintä – muutakin kuin signalointia: Luennolla kaivetaan esiin kurssilaisten satunnaisesti valittuja kotitehtävien ratkaisuja edellisiltä vuosilta. Opiskelijat pääsevät selittämään tekstejään luokan edessä. Tavoitteena on tutkia johdonmukaisen ilmaisun elementtejä sekä harjoitella työskentelyä paineen alla.

Mallitkin ovat mielipide: Calvo-keijun vierailu ja eläinhenget (animal spirits) juontavat juurensa ihmisten käytöksestä. Luennolla käydään läpi perinteisiä taloustieteen konsepteja ja malleja selkokielellä. Lopuksi tarkistetaan, että opiskelijat tietävät näiden perustuvan aksioomiin sekä yksinkertaistaviin oletuksiin.

Keskustele kuin kylteri: Luennolla opetellaan eri alojen lyhenteitä ja muotisanoja. Luennon päätteeksi tunnet merkitykset termeille kuten NLP, M&A, DCM, DTF, Big4 ja SO. Tämän lisäksi osaat keskustella itsevarmasti aiheista kuten machine learning ( = useita regressioita) ja neuroverkot (= useita logistisia regressioita). 

Kurssi arvostellaan asteikolla hyväksytty / hylätty. Päättökoe on suullinen suoritus. Opiskelijoiden tulee antaa rakentavaa ja kohteliasta palautetta toimittajalle, joka on toteuttanut kyselytutkimuksen suomalaisten työllisyydestä ja palkkakehityksestä (n=47).

Jatka keskustelua: