KAPITAALI 2/2021 - PÄÄKIRJOITUS - Yleinen

Pääkirjoitus: Työtä ja sirkushuveja

Pääkirjoitus | Mikko Vanhala

Tuntuuko sinustakin, ettei aikaa ole koskaan tarpeeksi? Olisipa päivä lisää viikossa tai edes tunti lisää päivässä. Olisi kaikenlaista hyödyllistä, tarpeellista tai kiinnostavaa tekemistä, mutta millään ei ehdi kaikkea?

Koronapandemian myötä vapaa-ajan määrä on lisääntynyt, kun työ- ja koulumatkat ja monet iltamenot ovat jääneet pois. On jotenkin paradoksaalista, että samaan aikaan aikaa on yhä enemmän, mutta silti sitä ei tunnu olevan tarpeeksi. Mihin käytämme kaiken ajan?

Luin hiljattain David Foster Wallacen viime vuonna suomennetun teoksen Päättymätön riemu. Tämä tiiliskiven kokoinen, suureen suosioon noussut teos käsittelee yhtenä tärkeimmistä teemoistaan juuri suhdettamme ajankäyttöön ja viihteeseen. Kirjan motiivina on elokuva, joka on niin viihdyttävä, että sitä hetkenkin katsottuaan katsoja menettää mielenkiintonsa kaikkeen muuhun ja jopa peruselintoimintoihinsa.

Wallace itse totesi radiohaastattelussa vuonna 1996, että ”[s]euraavat 15-20 vuotta tulevat olemaan hyvin jännittävää ja pelottavaa aikaa, sillä meidän täytyy aivan uudella tavalla arvioida suhteemme hauskanpitoon ja viihteeseen. Sillä hauska tulee olemaan niin hauskaa ja viihde niin viihdyttävää, että meidän täytyy myös oppia näkemään se jonkinlaisena uhkana, koska muuten emme pysty elämään mielekästä elämää.” Suorastaan pelottavan profeetallinen toteamus, ottaen huomioon miten erilainen paikka maailma on ollut vielä vuonna 1996.

Vuonna 2021 viihde on lähes koko ajan käsivarrenmitan päässä. Se voi varjostaa ja haitata keskittymistä kaikkeen muuhun tekemiseen. Tarjota loputtomasti sinänsä tarpeetonta, mutta ah niin kiinnostavaa katseltavaa ja kuultavaa. Kuulostaapa pahaenteiseltä. Mutta tiedät varmaan mistä puhun.

Tarvitseeko kaiken ajan edes olla tehokasta? Onhan välillä vain hyvä ottaa rennosti. Lisäksi etäopiskelu ja -työ hämärtävät työn ja vapaa-ajan suhdetta entisestään ja vaikeuttavat niiden selkeää erottamista. Uskallan kuitenkin väittää, että jo lyhyt oman ajankäytön tehokkuuden (tai tehottomuuden) pohtiminen ja tiedostaminen voi vaikuttaa merkittävästi siihen, tuntuuko tekemistä vai aikaa olevan liikaa. Jos et usko, kokeile.

Mutta sitä ennen käytä hetki aikaasi järkevästi tämän lehden parissa. Tarjolla on jälleen muhkea paketti kaupunkitalouteen ja vähän muuhunkin liittyvää sisältöä eli ainejärjestömme mottoa siteeraten ”yhteisön hyödyn maksimointia ja vastapainoa rationaaliselle käyttäytymiselle”. 

Mitä viihdyttävintä kesää itse kullekin lukijalle! 

Mikko Vanhala
päätoimittaja

Jatka keskustelua: