KAPITAALI 4/2021 - PÄÄKIRJOITUS - Yleinen

Pääkirjoitus: Rahapelaamista positiivisella odotusarvolla

Pääkirjoitus | Mikko Vanhala

Pelaisitko, jos Veikkaus lanseeraisi uuden pelin, jossa odotusarvo olisikin positiivisen puolella? Niin minäkin. Pitkällä aikavälillähän tällaisessa pelissä jäisi varmasti voitolle. Mutta eihän siinä olisi mitään järkeä, kysyt, koska tällaisen pelin järjestäjä jäisi itse tappiolle? Entäpä jos tällainen peli onkin jo olemassa?

Suomalaiset ovat lottokansaa. Pari vuotta sitten toteutetussa kyselyssä suomalaiset pitivät parhaimpina rikastumiskeinoina lottovoittoa ja perintöä. Huonommiksi rikastumiskeinoiksi koettiin muun muassa sijoittaminen, yrittäjyys ja työnteko. Suorastaan absurdia. Kyse lienee siitä, että monet tavoittelevat mieluummin pikavoittoja kuin pitkäjänteistä varallisuuden kerryttämistä sijoitustoiminnan ja työnteon kautta. Vanha sananlasku pitää kuitenkin valitettavan usein paikkansa: mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.

Käsissäsi pitelemäsi Kapitaalin teemana on tällä kertaa sijoittaminen. Vaikka viime vuosina sijoittamisen suosio on kasvanut vauhdilla ja sitä on myös helpotettu esimerkiksi vuoden 2020 alussa käyttöön otetun osakesäästötilin avulla, on suomalaisten kotitalouksien sijoittaminen edelleen pahasti jäljessä esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Rahoja makuutetaan nollakorkoisilla pankkitileillä inflaation syötävänä sen sijaan että ne laitettaisiin poikimaan lisää pääomaa.

Usein syynä tähän on tunne osaamisen puutteesta ja pelko tappioista. Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailman huippua, mutta se ei toistaiseksi tarjoa juurikaan konkreettisia ohjeita säästämiseen ja sijoittamiseen. Monet myös tekevät kärpäsestä härkäsen: aloittaakseen sijoittamisen ei tarvitse osata tehdä monimutkaisia sijoitusanalyysejä tai ratkoa stokastisia differentiaaliyhtälöitä. Sijoittamisen voi hyvin aloittaa niistä itselle tutuista yhtiöistä ja pienilläkin rahasummilla (jopa 10 eurolla kuukaudessa). Entäpä jos ensi kerralla jättäisitkin kaupassa heräteostokset väliin tai jättäisit baarissa sen viimeisen oluen ostamatta ja laittaisit sen sijaan 10 euroa indeksirahastoon? Ja vaikka et kiittäisikään itseäsi vielä huomenna, niin ehkäpä sitten vuosikymmenten kuluttua — Albert Einstein ei turhaan kutsunut korkoa korolle -ilmiötä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Sijoittamisen riskejä myös usein liioitellaan. Ajatellaan, että koko omaisuus voisi jonain päivänä yhtäkkiä haihtua taivaan tuuliin. Tietysti niin voikin käydä, mutta todennäköisyys sille on suorastaan minimaalinen. Sijoitusten ollessa kunnolla hajautettuja eivät markkinoiden korjausliikkeetkään hetkauta kuin tilapäisesti.

Usein kysytään, milloin sijoittaminen kannattaisi aloittaa. Klassinen vastaus tähän on ”eilen”.  Mutta ehtii vielä tänäänkin.

Mikko Vanhala
Päätoimittaja

PS. Ensi lehdessä Kapitaalin ohjaksissa ovat Otto Muurinen ja Noora Pumpanen. Allekirjoittanut kiittää toimitusta ja lukijoita tästä vuodesta ja toivottaa koko toimituksen puolesta rauhallista joulunaikaa itse kullekin.

Jatka keskustelua: