KAPITAALI 1/2023 - PÄÄKIRJOITUS

Pääkirjoitus: On taas vaalikevät

Pääkirjoitus | Matti Mustonen

Imaisen sieraimiini virkistävää maaliskuista ilmaa, jonka mukana leijailee jokin tuttu haju, jota en ole vuosiin haistanut. On kevät – vaalikevät. Toisin kuin edeltävissä seurakunta- ja aluevaaleissa, näissä vaaleissa olen jo aikaisessa vaiheessa ehtinyt pohtia vaaliasetelmia ja mahdollisia ääneni arvoisia ehdokkaita ja puolueita. Viimeisimmissä vaaleissa nämä asiat ovat jääneet kiinnostuksen puutteen johdosta tyylilleni ominaisesti viimehetkiin.

Lehden teema vaalit ja politiikka oli itsestäänselvä valinta toimituksen keskuudessa, ja koko lehden julkaisuajankohtakin on vahvasti vaaleihin sidonnainen. Yhteiskunnallinen tilanne on tällä hetkellä talouspoliittisesti kutkuttava. Jopa aiempina vuosia velkaa pelkäämättömät vasemmistopuolueet ovat ottaneet tavoitteekseen julkisen talouden tasapainottamisen ensi vaalikaudella. Edellisen demaripuheenjohtaja Antti Rinteen ”rahaa riittää” -kommentit tuntuvat väistämättä historiallisilta.

Nähtäväksi jää, millaisiin finanssipoliittisiin toimiin seuraava hallitus lopulta ryhtyy: vaihtoehtoja kun on. Kapitaali analysoi tässä lehdessä liberaalipuoluetta ja sen esittämää massiivista leikattavaa löytyy vaihtoehtobudjettia. Kapitaali haastatteli myös jälleen alumnia, tällä kertaa liberaalipuolueen eduskuntavaaliehdokas Sanna Kurrosta.

Lehdestä löytyy tuttuun tapaan myös rennompia juttuja: taloustieteellisen ennustamisen taidonnäyte eli taloushoroskooppi, Kapitaalin arvostelutoimikunnan julkilausuma sekä aina yhtä viihdyttävä matikkapähkinä.

Vastuullisena mediana Kapitaali ei ole myöskään unohtanut velvollisuuttaan vallan vahtikoirana – tänäkin vuonna Kapitaali julkaisee hallitushaastattelut sekä puheenjohtajan ja opintosihteerien palstat, joiden kautta ainejärjestömme jäsenet pääsevät tutustumaan itselleen tuttuihin ja tuntemattomiin hahmoihin paremmin. Arviot uudesta hallituksesta jätämme lukijoiden tehtäväksi; Kapitaalin päätoimitus ei tohdi ottaa kantaa. Pilkka herkästi osuu omaan nilkkaan.

Lehteä sopii nautittavan rauhassa, kenties kelien lämmettyä raittiissa keväisessä ulkoilmassa. Innostavaa ja miellyttävää kevättä kaikille lukijoille!

Jatka keskustelua: