KAPITAALI 3/2020 - PÄÄKIRJOITUS

Pääkirjoitus: Koronavuoden tilinpäätös

Pääkirjoitus | Teksti: Aleksi Pikka

Lukuvuoden päätöksen myötä tämä vuoden pituinen ainejärjestölehtiprojekti on saatu osaltamme päätökseen. Ensi vuonna Kapitaalin päätoimittajana toimii Vähänkyrön vahvistus taloustieteen laitoksella, Mikko Vanhala. Onneksi olkoon Mikko loistavasta valinnasta!

Kuva: Antti Vehviläinen

Julkaisimme tänä vuonna kolme numeroa, joista vain ensimmäisen fyysisenä kappaleena. Lehden tekeminen on työläs prosessi, mutta työ tekijäänsä kiittää, sanotaan. Älkää kuitenkaan huoliko, en aio kirjoittaa umpikujaan ajautuneista pääkirjoitusaihioista ja tyhjistä energiajuomatölkeistä työpöydälläni. Haluan lyhyesti esitellä, mitä olemme saaneet aikaan sekä kiittää kaikkia mukana olleita tästä vuodesta. 

Koronarokotteiden jakelun aloittaminen on toivottavasti enää päivien päässä. Myös vuosi vaihtuu piakkoin – onneksi. En usko uudenvuodenlupauksiin. 

Kaikesta huolimatta tässä yksi sellainen. 

Lupaan koko Kapitaalin toimituksen puolesta, että vuoden 2020 ensimmäisen Kapitaalin julkaisubileet järjestetään Kuppalassa heti, kun se on koronaturvallisesti mahdollista. Olen melko varma, että toimitussihteerillämme Vilppu Rantasella on vielä tarpeeksi irtonumeroita bileitä varten. Painoimme tuota numeroa nimittäin 246 kappaletta ja koronatilanne sulki koko Suomen juuri, kun olimme saaneet lehdet yliopistolle jakoon. 

Nyt kuitenkin lyhyesti tämän numeron sisällöstä. 

Veikko Uusitalo kirjoitti Kuppalan, valtsikalaisten yhteisen kohtaamispaikan, historiasta. Suuri osa tämän vuoden valtsikan fukseista ei ole päässyt käymään kertaakaan Kuppalassa. Tässä on siis hyvä mahdollisuus erityisesti fukseille tutustua Kuppalan historiaan. 

Ainejärjestömme KTTO ry:n puheenjohtajaksi ensi vuodelle valittiin marraskuun vaalikokouksessa Eetu Mänttäri. Onnittelut Eetu! 

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat marraskuussa. Jonkinlaisina voittajina presidentinvaaleista selvisivät ainakin Joe Biden, Kamala Harris, Aki Pyysing ja minä. Mitä tarkoittaa Bidenomics? Millaista on Joe Bidenin talouspolitiikka? Eetu Mänttäri selvittää.

Haastattelimme myös VATT:in uutta ylijohtajaa Mikael Collania sekä TV-meteorologi Anniina Valtosta. Vieraskynän työn tulevaisuudesta kirjoitti MIT:n Joonas Tuhkuri

Kapitaali on ajan hermolla, myös jouluna. Tunnetaanko Korvatunturilla budjettirajoitetta? Mikäli joululauluihin on uskominen, niin ainakaan aikabudjetti ei rajoita lahjojen jakamista: Joulupukki jakaa joululahjat kaikille maailman lapsille yhden yön aikana. Entäpä millainen on joululahjojen hyvinvointitappio? Mikko Vanhala ja Eetu Mänttäri kertovat. 

Lisäksi mukana Juho Junttilan teksti tärkeimmistä seurattavista indikaattoreista, ainejärjestömme opintosihteerin Venla Sainion tärkeä kolumni opiskelijoiden hyvinvoinnista sekä Lauri Ala-Mursulan arvostelu Juhana Torkin kirjasta Plutarkhos

Haluan vielä lopuksi kiittää kaikkia lehden teossa mukana olleita tästä vuodesta! Ensi vuoden Kapitaalin toimitus kokoontuu jo pian suunnittelemaan seuraavaa vuotta, ja mukaan pääset ilmoittautumalla uudelle päätoimittajalle!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivottaa kaikille koko Kapitaalin toimitus! 


Jatka keskustelua: