Yleinen

Matikkapähkinä: Rahasäiliön miinakenttä

Teksti | Mikko Vanhala

Roope Ankka on jälleen pulassa. Vaikka nerokkaat lukijamme pelastivat Roopen viime lehdessä akuutilta kassakriisiltä, on Karhukopla jälleen hätyyttelemässä hänen omaisuuttaan. Tällä kertaa Roope on päättänyt rakentaa valtavan miinakentän (jonka koko on N km2), joka toivottavasti pitää heidät poissa.

Roope puntaroi mahdollisuuksiaan. Pelle Peloton on entisenä pioneerina mestari tässä lajissa: häneltä miinakentän rakentamiseen yksin kuluu yksi kuukausi. Tupu, Hupu ja Lupu ovat Sudenpennuissa oppineet miinakenttien rakentamisen perusteita, ja heiltä yhdessä (mutta kuitenkin yksittäisenä entiteettinä) rakentamiseen kuluu 2 kuukautta. Aku on laiska, ja häneltä yksinään miinakentän rakentamiseen menee 5,5 kuukautta. Hannu Hanhikin saadaan tarvittaessa mukaan, mutta hänestä ei ole paljonkaan apua: yksinään häneltä kuluu 9 kuukautta.

Millä henkilöyhdistelmällä miinakenttä saadaan nopeimmin rakennettua, ja kauanko rakentamiseen tarkalleen kuluu? Rakentamisessa voidaan käyttää 1-4 henkilöä (Tupu, Hupu ja Lupu lasketaan yhdeksi). Voit olettaa, että rakentaminen on lineaarista, projektin nettonykyarvo on positiivinen, ja relevantti korko on 3 kk Euribor.

Triviaali vinkki: vastaus ei ole, että Pelle Peloton rakentaa yksin.

Jatka keskustelua: