KAPITAALI 3/2022 - VIIHDE

Matikkapähkinä: Kassakriisi

Teksti | Mikko Vanhala

Roope Ankalla on kriisi. Alipalkattu Aku oli vahingossa tehnyt kolikonkiillotusaineen sijaan kuningasvettä, ja nyt koko rahasäiliön sisältö on kirjaimellisesti haihtunut savuna ilmaan. Koska Ankkalinnan korkotaso on Roopen oman pääoman tuottovaatimusta matalampi, käyttää Roope imperiuminsa ylläpitämiseen velkarahoitusta Mr. Petkunterältä. Ihan kuin harmeja ei olisi jo tarpeeksi, laina vielä erääntyykin tänään!

Erääntyvän lainan tiedot ovat seuraavat: Roope sai 6 kuukautta sitten 10000 rahaa (maturiteetti oli 6 kuukautta) ja lainalle sovittu jatkuva-aikaisesti korkoutuva vakiokorko on 2 %. Roopen omasta kukkarosta löytyy kylmää käteistä tasan 74 rahan verran ja 0,97 rahaa tippuu Akun taskuista räpylöistä ravistellessa. Paljonko maksettavaa Roopelle jää (mikä on lainan nimellisarvo?), ja mistä puuttuvat rahat saadaan?

Roope ja Aku tutkivat koko rahasäiliön. Lopulta Roope löytää erään komeron perältä kirstun, joka sisältää vanhoja roomalaisia setelirahoja. (“Oliko Roomassa muka seteleitä…” pohtii Aku, mutta Roope vaientaa hänet: kyllä ne Petkunterälle kelpaavat). He laskevat kirstun sisällön ja sieltä löytyy yhteensä 800 seteliä, kukin arvoltaan 12 sestertiusta rahaa.

Rahasäiliössä ei ole rahanpainamislaitteita, mutta kaikki tavanomaiset työkalut sieltä löytyvät. Käsiään hierova Petkunterä näkyy jo rahasäiliön ikkunasta. Miinakenttä ja ovivartijat viivyttävät häntä vielä hetken, mutta Roope ei myöskään ehdi hankkia rahaa
muualta. Osaatko sinä auttaa Roopea kassakriisin ratkaisemisessa?

Jatka keskustelua: