ARTIKKELIT - DIGI-KAPITAALI 2020 - ILMIÖT - Yleinen

Kuinka paljon rikkaampi voisit olla?

Laskuri | Teksti ja visualisointi: Mikko Vanhala

Opiskelijan talous on tiukalla. Opintoraha on niukka, lounaan hintaa korotetaan, vuokrat nousevat. Välillä täytyy venyttää penniä ja miettiä, mihin rahat riittävät. Oletko koskaan miettinyt, voisitko elää entistä säästäväisemmin? Nyt pääset pahoittamaan mielesi eli kokeilemaan Kapitaalin interaktiivisella laskurilla, kuinka paljon rikkaampi voisit olla kymmenen vuoden kuluttua.

Laskuri laskee potentiaalisen varallisuutesi seuraavien kymmenen vuoden aikana, jos asuisit Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön halvimmassa soluasunnossa (Kilonrinne 10 soluasunto Espoossa, 199€/kk), lopettaisit alkoholinkäytön ja tupakoinnin ja söisit joka päivä pelkästään makaronipataa. Täytä laskuriin nämä tiedot ja alkupääomasi, eli paljonko sinulla tällä hetkellä on sijoitusvarallisuutta, sekä korko, jonka arvelet pääomallesi saavasi.

Jos et tiedä mitä korkoa käyttää, voit kokeilla esimerkiksi Helsingin pörssin pitkän aikavälin keskimääräistä 7–8 prosentin tuottoa, jonka saisit sijoittamalla indeksirahastoon. Jos osa rahoistasi makaa esimerkiksi (lähes) nollakorkoisella pankkitilillä, voit laskea osuuksien painotetun keskiarvon. Laskuri olettaa, että sijoittaisit kaiken säästyneen rahan. Laskuri ei huomioi kesätöitä tai veroja ja olettaa, että asuisit koko ajanjakson samassa asunnossa. Asumistuen se huomioi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa vuonna 2019 oli kymmenen litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Tämän kulutuksen hinta puolen litran Koskenkorva-pulloina saadaan seuraavasti.

Kymmenen litraa 100-prosenttista alkoholia on sama kuin 26,32 litraa 38-prosenttista alkoholia. Puolen litran Koskenkorva-pullo maksaa Alkon nettisivuilla 14,39 euroa, joten tällöin keskimääräinen alkoholiin vuodessa kulutettu summa olisi noin 757 euroa. Summa vaihtelee tietysti eri ihmisten välillä, mutta jos arvelet olevasi keskimääräinen alkoholinkäyttäjä, voit käyttää tätä summaa arvioinnin apuna.

Sijoittaminen ja erityisesti korkoa korolle -ilmiö vaikuttavat varallisuuden kertymiseen hyvin paljon. Perinteinen vastaus kysymykseen ”Milloin minun tulisi aloittaa sijoittaminen?” ei turhaan ole ”eilen”. Sijoittaminen on sitä hyödyllisempää, mitä aikaisemmin sen aloittaa. Laskurin aikahorisontiksi on valittu kymmenen vuotta, jotta tuottojen uudelleensijoittamisen vaikutus näkyy selvemmin, vaikka kymmenen vuoden opiskeluaika ei aina ole kovin realistinen. Voit myös tarkastella yksittäisten vuosien kertymää: viemällä hiiren tarkasteluvuoden arvon kohdalle näet kuvaajasta kunkin vuoden tarkan varallisuuden. Vertailuvarallisuus tarkoittaa vain alkupääomalle samalla korolla laskettua tuottoa.

Alkuvarallisuus (€)
Kulutus alkoholiin ja tupakkaan vuodessa (€)
Vuokra (€)
Ruokaostokset viikossa (€)
Työtulot kuukaudessa lukukauden aikana (€)
Korko (%)

Jatka keskustelua: