Kuvat | Elli Lehto Kysymykset | Juho Junttila
Vuoden 2023 hallituslaiset Kapitaalin tentattavina.
Puheenjohtaja Emilia Manninen
Oon Emilia, kandin parissa satunnaisesti ahkeroiva hallituksen tämän vuoden puheenjohtaja. Monet tavoitteeni (kuten näkyvyyden lisääminen yrityksille taikka kulttuuritoiminnan elvyttäminen) liittyvät vahvasti muihin pesteihin. Henkilökohtaisena tavoitteenani on hallituslaisten hyvinvoinnin vahvistaminen sekä toiminnan mielekkyyden jatkaminen.
1. Vuosijuhlavastaavan roolissa lupailit vuosijuhlille erään makrotaloustietelijän jääveistosta. Tätä ei koskaan tapahtunut. Kuinka KTTO:n jäsenet voivat luottaa teihin johtajana?
Tämä on myönnettävästi viime vuoden suurin tappioni. Laskin kuitenkin vuosijuhlien alla jääveistoksen mahdollisia kustannuksia (materiaalit, veistäjä, malli, säilytys, kuljetus…), ja tulin lopulta siihen tulokseen, ettei jääveistos ollut kyseisessä ajankohdassa ainejärjestöllemme taloudellisesti järkevä ratkaisu. Ajattelisin itse tämän siis jopa lisäävän luottamusta johtoon.
2. Paras oppimiskokemus tai paras opiskelijakokemus?
Paras oppimiskokemus liittynee johonkin tiedekulman alakerrassa koetuista älynväläyksistä. Opiskelijakokemuksista yksi parhaista oli viime vuoden vujut (jääveistoksen puuttumisesta huolimatta).
Varapuheenjohtaja Henna Ahonen
Olen Henna, kolmannen vuoden opiskelija ja toimin tänä vuonna varapuheenjohtajana. Tehtäviini kuuluu vuosijuhlien järjestämisen lisäksi olla perillä kaikesta ja auttaa muita hallituksen jäseniä parhaani mukaan. Suurimpia tavoitteitani tänä vuonna on järjestää mieleenpainuvat vuosijuhlat, lisätä yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa ja huolehtia hallituksen ryhmäytymisestä sekä virkistäytymisestä.
1. Äidillä oli kaksi lasta. Toimen lähti merille, toinen varapuheenjohtajaksi. Kummastakaan ei koskaan kuultu uudestaan.
Varapuheenjohtaja ei ole hallituksen näkyvin rooli. Kuten käytännössä kaikkiin muihinkin pesteihin, niin myös VPJ:n rooliin kuuluu paljon taustatyötä, joka ei suoraan välity ulkopuolelle. Onkin hyvä muistaa, että hallitustoiminnassa tärkeintä on läheinen yhteistyö muiden toimijoiden kanssa, avun pyytäminen, sen saaminen sekä vastuun jakaminen. VPJ:nä pääsen olemaan kokonaisvaltaisesti koko hallituksen toiminnassa mukana ja auttamaan eri vastuuhenkilöitä parhaani mukaan. Roolista saa kuitenkin tehdä omannäköisensä, ja tänä vuonna tehtäviini sisältyykin vuosijuhlien järjestäminen, joten eiköhän minustakin vuoden aikana kuulla.
2. Irrationaalisin käyttäytymisesi?
Monelle opiskelijalle on tuttua opiskelun välttely ja tapojahan on monia, kuten siivoaminen tai Netflixin katsominen. Itselleni tyypillisin tapa on soittella pahimmassakin tenttipaniikissa FaceTimeja ystävilleni, vaikka todellakin pitäisi opiskella. Puhelut kestävät usein tunteja ja lähes koko puhelun ajan puhun siitä, kuinka söpö koirani on. Toisaalta tässä ei ole mitään irrationaalista, sillä Sulo (KTTO:n virallinen maskotti) on best <3
Taloudenhoitaja Ella Häsä
Olen Ella, 2. vuoden opiskelija ja hallituslainen. Tänä vuonna vastaan KTTO:n rahaliikenteestä. Suurin tavoitteeni on saada uutta KTTO-merchiä jäsenistölle vappuun mennessä. Tehtävää on hankaloittanut erityisesti jokakeväinen “Vaihdetaan KTTO:n logo!” -ilmiö.
1. Kuinka KTTO on varautunut lähestyvään lamaan? Tarvitaanko toimintaa elvyttäviä toimenpiteitä?
KTTO:n varallisuutta on likvidoitu (lue liquidoitu) ankarasti rahan arvon alenemisen pelossa. Kuten kaikki tiedämme, jalojuoman arvo vain kasvaa sen vanhetessa. Ei siis syytä huoleen.
2. Miksi opintolainasta pitää nykyään maksaa korkoa?
Koska kaikki hyvä loppuu aikanaan.
3. Jos kirjoittaisit kirjan, mistä se kertoisi?
Kirjoittaisin todennäköisesti jonkinlaisen self help -kirjan aiheesta kuinka selvitä matematiikan kurssien aiheuttamasta ahdingosta, sitten jos joskus selviän siitä.
Opintosihteeri Otto Muurinen
Otto, oon opintovastaava. Puuhastelen opintojen parissa ja vapaa-ajan käytän töitä tekemällä. Pallottelen aika paljon erilaisia opintoihin liittyviä ideoita, ja suurimpana tavoitteena mulla ois edistellä niitä.
1. Huhujen mukaan olet niin kutsuttu matikkagrinderi. Kuinka puolustaudut?
Nooh. Tokihan asiaa voi tarkastella monelta kannalta, mikäli tarkastelu on millään tasolla ylipäänsä edes kenenkään mielestä mielekästä. Ennen kaikkeahan asiat ovat tässäkin tapauksessa jossakin määrin suhteellisia – voisi kenties sanoa: kauneus on katsojan silmässä. Riippuu toki mitä pitää kauniina. Sortumatta liikaan tai liian vähään pleonastisuuteen sanoisin asian olevan hyvin joko niin tai näin, jos ollenkaan. Tarvitseeko puolustautua?
2. Jos kirjoittaisit kirjan, mistä se kertoisi?
Jos todella päätyisin kirjoittamaan kirjaa, syntyisi kynästäni takuuvarmasti muistelmateos. Luulen, että tekstini olisi hyvin hyvin polveilevaa – en usko, että teostani lukisi kukaan. Tuskin jaksaisin itsekään oikolukea sitä.
Opintosihteeri Leo Turpeinen
Nimi on Leo, fuksi ja toinen opintovastaavista, virallisin termein “opintosihteeri”. Hallituksessa suurin tavoite on tehdä parhaani opiskelijoiden eteen, muuta en uskalla luvata.
1. Mikä on mielestäsi Helsingin Yliopiston 2021-2030 strategian heikoin lenkki ja kuinka parantaisit sitä?
Mielestäni strategia on itsessään varsin hyvä ja sisältää paljon tavoiteltavia asioita, joihin tulee pyrkiä. Suurin ongelmakohta liittyy tavoitteiden toteutumisen seuraamiseen. Asioiden todetaan vuonna 2030 olevan “paremmin”, kuitenkaan määrittelemättä lähtötasoa tai päämäärää mitattavilla asioilla. Esimerkiksi “hyvinvointi on parantanut” on hyvä tavoite, mutta sen onnistuminen on vaikeasti määriteltävissä ilman esimerkkejä. Lisäisin strategiaan käytännön esimerkkejä, joilla strategian tavoitteiden onnistuminen voitaisiin todentaa.
2. Irrationaalisin käyttäytymisesi?
Ennen treeniä vedän sen Noccon tietäen, että kofeiini ei sovi mulle. Lopputuloksena järjetön treeni ja sitä seuraava huono olo.
Yrityssuhdevastaava Ville Lyijynen
Olen Ville Lyijynen, kolmannen vuoden opiskelija ja toimin hallituksessa yrityssuhdevastaavana. Suurin tavoitteeni tälle vuodelle on solmia hyviä sopimuksia yritysten kanssa ja kerätä enemmän rahaa KTTO:n käyttöön, kuin mitä aikaisempien vuoden yrpät ovat saaneet kasaan. Toinen iso tavoite on järjestää mielenkiintoisia ja hauskoja excuja.
1. Mitä taloustieteilijät oikein tekevät?
Taloustieteilijät tekevät työelämässä monenlaisia erilaisia tehtäviä. Näitä voi olla esimerkiksi erilaiset analyytikko- ja asiantuntijatehtävät sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Taloustieteilijällä voidaan toki tarkoittaa myös ekonomistia eli yhtä yleistä työtehtävää, johon taloustieteestä voi työllistyä, jolloin työ saattaa olla enemmän makrotalouspainotteista näkemyksen antamista.
2. Merkittävä osa KTTO:n jäsenistä työllistyy julkiselle sektorille. Mihin tarvitsemme kahta yritysvastaavaa?
Tarkempi termi pestille taitaa olla yrityssuhde- ja työelämävastaava, ja olemme yhtä lailla julkisen puolen työnantajiin yhteydessä. Tänäkin vuonna KTTO:lla on kaksi yrppää, sillä pesti vaatii aika paljon aikaa ja vaivaa, mikäli siinä haluaa onnistua hyvin. Tämän takia tehtävää on parempi hoitaa työparin kanssa.
3. Mielipiteesi uudesta rahateoriasta? (MMT)
Hauskaa, että koronan aikoihin suuren elvytyksen aikana osa ihmisistä aidosti uskoi tähän. Kieltämättä hienoa olisi, jos maailma näin toimisi, mutta nykyinen inflaatio varmasti on osoittanut, että MMT ei käytännössä toimi.
Yrityssuhdevastaava Ivan Samurov
Olen Ivan Samurov, ensimmäisen vuoden opiskelija ja toimin tänä vuonna yrityssuhde- ja työelämävastaavana. Vaikka tämä onkin ensimmäinen vuoteni, tavoitteena olisi mielenkiintoisten excujen järjestäminen ja nykyisten sekä uusien yrityssuhteiden sujuva hoitaminen.
1. Mihin taloustieteestä työllistyy?
Taloustieteestä voi työllistyä monenlaisiin tehtäviin. Meidän matemaattisesti painotteinen koulutus antaa erinomaiset analyyttiset työkalut työelämään, minkä takia pystymme erottumaan työmarkkinoilla. Suurimpia työllistäjiä meidän alallamme ovat kaikenlaiset rahoituslaitokset, pankit sekä julkisen puolen organisaatiot. Tavoitteenani tänä vuonna on pitää vuoden exculista mahdollisimman monipuolisena, jolloin erilaiset työllistäjät tulevat opiskelijoille hyvin näkyviin.
2. Sähköpostiviesteissäsi lähettäjänä on vain “Ivan.” Uskotko saavuttaneesi KTTO:n keskuudessa Princeen tai Cheriin verrattavan kuuluisuuden tason, jolloin sukunimiä ei enää tarvita?
Pettymykseksenne, olen vain laiska…
3. Irrationaalisin käyttäytymisesi?
Ostan limsapullon olettaen, ettei se maksa yhtä paljon kuin UniCafen lounas.
Viestintä- ja web-vastaava Elli Lehto
Oon Elli, toisen vuoden opiskelija ja oon tän vuoden hallituksessa viestintävastaavana. Mun duuniin kuuluu KTTO:n sometilien ylläpito, sisällöntuotanto, Canvan kanssa kikkailu, sähköpostilistojen moderoiminen sekä nettisivujen ylläpito ja muokkaaminen. Mun suurin tavoite tälle vuodelle hallituksessa mun oman vastuualueen suhteen on se, että KTTO:n someihin tuotettu sisältö olisi opiskelijaystävällisempää ja innostais ihmisiä osallistumaan tapahtumiin. Haluisin tehdä KTTO:n somesisällöstä rentoa ja hauskaa, mutta samalla informatiivista ja helposti lähestyttävää. Jos tykkää yhtään luovista jutuista tai on visuaalista silmää, niin suosittelen vahvasti tätä hallituspestiä!
1. Kuinka olet valmistautunut mahdollisiin Ransomware-uhkiin?
KTTO:lla on kyllä vahvat salasanat käytössä, eli ei siis huolta! Kyberturvallisuus otetaan meillä vakavasti!
2. Suosikki tieteentekijäsi/taloustietelijä?
Sanoisin Kate Raworth!
Tapahtumavastaava Pyry Pahkala
Olen Pyry, ensimmäisen vuoden taloustieteen opiskelija ja toimin KTTO:n tapahtumavastaavana. Suurin tavoitteeni on ehkä saada tehtyä jokaisesta KTTO:n tapahtumasta hyvä ja onnistunut. Toimeenkuvani on suunnitella, budjetoida sekä ennen kaikkea toteuttaa kaikki tapahtumat yhdessä tapahtumatiimin kanssa. Pyrin siihen, että vuoden aikana kaikille löytyy mieluisia tapahtumia, joihin mahdollisimman moni osallistuisi. Suosittelen tätä tapahtumapestiä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tapahtumien toteuttamisesta ja suunnittelusta, mutta mikäli haluaa hieman kevyemmän pestin ja ilman vastuuta, suosittelen ehdottomasti tapahtumatiimiin liittymistä.
1. Onko tiimissänne enemmän duoa vai sooloa?
Ehdottomasti tiimipeliä vaatii tapahtumien suunnittelu
2. Paras oppimiskokemus tai paras opiskelijakokemus?
Luonnollisesti tapahtumavastaavan paras opiskelijakokemus on ei KTTO:n järjestämä tapahtuma eli Turun aurasoudut syksyllä, jonne mentiin Pykälän bussissa. P.S. Huhu kertoo, että ensi syksynä järjestetään Aurasoutuihin ja mahdollisesti kirkkovenesoutukisaan yhteislähtö Pykälän kanssa.
Lukio- ja kulttuurivastaava Niko Kivinen
Olen Niko, ensimmäisen vuoden opiskelija ja KTTO:n lukio- ja kulttuurivastaava tänä vuonna. Toisin sanoen varmistan, että meille tulee uusia opiskelijoita myös ensi syksynä ja luon vastapainoa perinteisille opiskelijariennoille kulttuurin keinoin. Suurin toiveeni ja tavoitteeni on tarjota mahdollisimman monelle opiskelijalle kokemuksia, jotka muistaa vielä seuraavana aamunakin!
1. Voiko lukiolaisten huomiota tavoittaa muilla keinoin kuin TikTok-tanssien muodossa?
Uskon vankasti voivamme, tarvitaan vain oikeanlaista sisältöä! Tosin Facebookista voisi olla aika siirtyä kohti nuorisolaisempaa alustaa, jota aidosti käytetään.
2. Tarvitseeko maailma lisää ekonomisteja?
Katsoessamme nykyisten ekonomistien työllistymistä voinemme sanoa, että ekonomisteille on ainakin tällä hetkellä kysyntää runsaamman puoleisesti. Toivon mukaan näin on myös tulevaisuudessa, sillä valitaanhan ohjelmaamme joka vuosi enemmän ja enemmän opiskelijoita.
Yhdenvertaisuus-, ympäristö- ja tutorvastaava Lasse Leinonen
Olen Lasse, toisen vuoden opiskelija ja hallituksen yhdenvertaisuus-, ympäristö- sekä tutorvastaava. Pestien tehtävät ovat hyvin erilaisia; huolehdin esimerkiksi siitä, että jokaisella on turvallinen olo ainejärjestössämme ja varmistan, että järjestö toimii ympäristöystävällisesti. Suurin tavoitteeni on edistää yhdenvertaisuuden toteutumista, jotta kaikille olisi mieluisaa osallistua järjestömme toimintaan.
1. Harteillesi on kasattu kolme laajaa ja merkittävää vastuualuetta. Mikä näistä on tärkein?
Vaikka kaikki kolme pestiä ovatkin hyvin tärkeitä omalla tavallaan, näen kuitenkin tärkeimpänä yhdenvertaisuusvastaavan homman. Mielestäni on tärkeää, että kaikkien pitäisi pystyä osallistumaan järjestömme toimintaan ja tapahtumiin, sekä pitää hauskaa ja olla samalla oma itsensä. Haluan olla varmistamassa, että kaikilla jäsenillä on hyvä fiilis ja että kukaan ei koe oloaan turvattomaksi.
2. Stockpicking vai indeksi?
Stockpicking roikkuu hengityskoneessa. Tilastojen mukaan 75% tiettyyn osakkeeseen keskittyneistä osakkeenomistajista hyötyisi hajauttamisesta, ja kun tarkastellaan Russell 3000:n synnyttämää dataa vuosilta 1980-2020, huomataan, kuinka jopa 40% osakkeista kokee jossain vaiheessa katastrofaalisen laskun, mistä ne eivät ikinä toivu. S&P Dow Jonesin mukaan sijoittajat ovat säästäneet yli 400 miljardia dollaria palkkioissa indeksirahastojen kautta viimeisen neljännesvuosisadan aikana. Sijoittaminen esimerkiksi FTSE 100- tai S&P 500 -indeksiin on järkevämpää, vaikka jälkimmäinenkin tosin droppasi 19% viime vuonna.
Urheiluvastaava Kristian Ostanin
Olen Kristian (Krisu), toisen vuoden opiskelija ja vastaan tällä hallituskaudella KTTO:n urheilutoiminnasta. Suurin tavoitteeni on saada aikaan urheilutapahtumia, joihin löytyy kysyntää KTTO:n sisällä. Pidän myös tärkeänä luoda suurempaa yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa erityisesti urheilutoiminnassa. Urheilun myötä ylläpidetään yhteishenkeä KTTO:lla, sekä luodaan ystävyyttä muihin ainejärjestöihin.
1. Kuka on KTTO:n kovin urheilija ja miksi?
Hmm… hyvä kysymys. Täytyypä järjestää KTTO:n jäsenille kuntotesti, niin voisimme selvittää kuka on kovin urheilija. Uskon, että paras ajankohta tälle olisi 2. toukokuuta, kun jäsenet ovat silloin parhaimmassa kunnossa.
Alumni- ja hyvinvointivastaava Ella Rasalo
“Olen Ella, ensimmäisen vuoden opiskelija ja toimin hallituksessa alumni- ja hyvinvointivastaavana. Suurin tavoitteeni tälle vuodelle on verkostoitua alumnien kanssa.”
1. Mikä toimi parantaisi KTTO:n jäsenten hyvinvointia välittömästi?
Jäsenten hyvinvointia parantaisi yhteenkuuluvuuden lisääminen. Yhteenkuuluvuutta voitaisiin lisätä luomalla Economicumille opiskelijoiden avoimeen käyttöön tarkoitettu työtila.
Toimituksen kommentti: Tälläinen työtila löytyy Economicumin kolmannesta kerroksesta. Se on niin kutsuttu Akvaario.
2. Onko tämänhetkinen inflaatio väliaikaista vai pysyvämpi ilmiö?
Väliaikaista.
Sihteeri Anton Hjelt
Olen Anton, toisen vuoden opiskelija. Tänä vuonna toimin hallituksessa sihteerinä, eli tärkein tehtäväni on muistaa saapua kokouksiin, ja laatia niiden pöytäkirjat. Tärkein tavoitteeni on omalla työpanoksellani tukea muita hallituslaisia, jotta voimme järjestää monenlaisia mielenkiintoisia tapahtumia.
1. Sihteeri ja taloudenhoitaja ovat hallituksen byrokraatteja, jotka taustalla vastaavat toiminnan sujuvuudesta ja käytännön järjestelyistä. Miltä tämä valta-asema tuntuu, ja muodostuuko näistä toimista KTTO:n ”Deep state”?
Pöytäkirjojen sanamuotoja muuttamalla ei hirveästi vaikuteta järjestön toimintaan. En siis yhdy siihen näkemykseen, että sihteerille olisi suotu jotakin epävirallista valtaa hallituksessa. Jos jotakin hallituksen sisäistä ”deep statea” etsitään, kannattaa katseet suunnata Kapitaalin päätoimittajia kohti. Hehän päättävät – ilman muun hallituksen valvontaa – siitä, minkälaista sisältöä jäsenistömme lukee…
2. Tarvitseeko maailma lisää ekonomisteja?
Ei minkään alan asiantuntijoita kai tarvita loputtomasti, mutta toivottavasti ekonomisteille ainakin olisi kysyntää vielä vuonna 2026, jolloin suunnittelen valmistuvani.