KAPITAALI 1/2023 - KULTTUURI

Kapitaalin arvostelutoimikunnan julkilausuma

Kapitaalin toimituskuntaan kuuluu lukuisia huippukriitikoita. Heidän viiltäviä observaatioitaan maailman kulttuurillisesta tilasta raotetaan lukijoille tässä eksklusiivisessa kokoelmassa arvosteluja talven ajalta.

Cast Away (Netflix)

Kaksi ja puoli tuntia Tom Hanksia autiolla saarella puhumassa lentopallolle ja irrottamassa hampaitaan luistimella? Say no more!

Arvosana: ★★★★☆

Jalkapallon musta kirja: kuningaslaji ja rahan mahti (Otava)

Hannu Aaltonen ja Tapio Keskitalo havainnollistavat lukuisin esimerkein, miten vahvasti jalkapallo pyörii rahan ympärillä. Erityisen avartavaa kirjassa on historiallinen näkökulma: miten lajin talous on kehittynyt sellaiseksi kuin se on nyt, ja miten merkittäviä eroja maiden välillä on jo historiassa ollut. Viime vuosien korruptioskandaaleja on mediassa käsitelty paljon, eikä kirja tarjoa niiden osalta juurikaan tuoreita näkökulmia.

Arvosana: ★★★☆☆

True Detective, 1. tuotantokausi (HBO)

Louisianan pikkukaupunkia ravistelee sarja julmia, satanisminkatkuisia murhia. Matthew McConaugheyn ja Woody Harrelsonin esittämä etsiväkaksikko ryhtyy selvittämään osavaltiota jo vuosia piinannutta murhamysteeriä, jonka juuret ulottuvat luultua syvemmälle. Tarinan edetessä etsivien yksityiselämät punoutuvat yhä tiukemmin kiinni murhatapaukseen, ja sarja menee pitkälle henkilökuvauksessaan. Dialogistaan ja tunnelmastaan ylistetty sarja tarjoaa pohdintoja uskonnosta, filosofiasta ja maskuliinisuudesta. True Detective on moderni dekkariklassikko, ja jokaisen rikosfanin kuuluisi nähdä se.

Arvosana: ★★★★★

Kulosaaren Kuparilyhdyn pubivisa (Kyösti Kallion tie 2, Helsinki)

Kulosaaren Kuparilyhty sijaitsee 1960-luvulla rakennetussa ostoskeskuksessa, mikä mahdollistaa aitoon lähiömielentilaan virittäytymisen. Pubivisassa on meininkiä, ja kaikilla allekirjoittaneen osallistumiskerroilla joukkueita on ollut mukana melkein kymmenen kappaletta. Pubivisan tunnelma on lämminhenkinen, ja visan emäntä kantaa tilaisuutta persoonallaan.

Arvosana: ★★★★☆

Jatka keskustelua: