VIIHDE

Kansan taloustiede

Pakina
Teksti: Pääomainen

2010-luku on ollut länsimaisen populismin nousukautta. Vahvat henkilöhahmot ja kärjistyneet mielipiteet ovat jälleen valokeilassa. 

Perinteisille ekonomisteille tämä aiheuttaa ongelman. Dataan ja tutkimustietoon perustuvan maailmankuvan menettäessä merkitystään täytyy muuttuvaan kysyntään vastata ajoissa. Pääomaisen kanta on, että säilyttääkseen arvonsa yhteiskunnassa ekonomistien tulee olla osa enemmistöä ja vedota tavalliseen kansalaiseen. Pitkäveteisten budjettiehdotusten ja epämiellyttävien ennusteiden aika on ohi. Tämän vuoksi Pääomainen onkin valmistellut uuden taloustieteen opintosuunnan – talouspopulismin.

Opintosuunnan tavoitteena on luoda opiskelijoille valmiudet toimia vaihtoehtoisten faktojen maailmassa sulavasti ja tehokkaasti. Vivahteikkaiden syy-seuraussuhteiden selvittämisen sijaan opintokokonaisuuden pääpaino on löytää viesti, jonka kuulija haluaa kuulla. Kursseja opiskelija voi valita laajasta tarjonnasta, johon kuuluvat muun muassa:

Popparit esiin – viestintä ja vaikuttaminen alle 240 merkillä (5 op)
Vappusatanen – tulonsiirtojen suunnittelu aktiivisille äänestäjille (5 op)
Rajat kiinni! – Maahanmuutto ja työmarkkinat (5 op)
Kauppasodat ja hyvän diilin teoria (5 op)
Välihuutoja ilman vastuuta – oppositiossa toimimisen perusteet (5 op)

Jotta opiskelijat saadaan irrotettua yliopistoeliitin otteesta, kokonaisuudet järjestetään lähinnä vierailevien luennoitsijoiden ja internetin keskustelupalstojen pohjalta. 

Talouspopulisteiksi valmistuvat työllistyvät muun muassa puoluepolitiikkaan ja järjestötoimintaan. Koulutus valmistaa opiskelijat vaativiin tehtäviin, joiden ytimessä on uhkakuvien maalailu, median huomion kerääminen ja yleinen vastakkainasettelu. 

Opintosuunnan pikainen perustaminen Helsingin yliopistoon olisi tärkeää, sillä vahvistamattomien huhujen mukaan Tampereen yliopistolla tällaista tulipaloa tieteen rajapinnalla on valmisteltu jo pitkään.

Opintosuuntaan liittyviin kysymyksiin vastaa:
Pääomainen, paaomainen@gmail.com

Jatka keskustelua: